torsdag 26. juni 2008

Intervju med Tante Mimmi: Redesign på Olavskulen.

Redesign
Det er mange gode grunnar for gjenbruk. For det første er det bra for miljøet, for det andre er det billeg - og du får noko ingen andre har maken til. Kva med ei stilig veske, laga av tjukke gardiner, eller den blanke voksduken fylt med minne frå ei reise? Ein kjole bak fram, med ny utringing? Eller ein tøff ring av innmaten frå ein PC?" Fra Olavskulens hjemmeside.

Olavskulen Bømlo folkehøgskule har lansert en ny og spennende linje: "Redesign" - kreativt gjenbruk. Linjen tar tak i en megatrend, som så vidt har skyllet innover Norge, og har en filosofi som gjør mote, interiør og design til noe mer enn bare "noe pent".

Ildsjel
Tante Mimmi er ildsjel og hovedlærer bak denne linjen. Mange kjenner henne sikkert fra bloggen hennes, ta deg en titt inn her å la deg inspirere av en dame som har truffet interiørsjela mi, i alle fall.


I pose og sekk

Tankeprosessen og ideen til linjen kommer fra Tante Mimmis brennende engasjement for miljø.

-Eg må innrømme at det først og fremst er med tanken på miljøet vårt at eg fekk denne ideen. Eg vil at dei små skal ha ei god framtid på kloden vår. I 2007 produserte me 1.67 millionar tonn husavfall som gamle fjernsyn, kjøkkenmaskinar, gardiner og klede i Noreg.

Med redesign får en både i pose og sekk fortsetter Tante Mimmi.

- Det er mange gode grunnar til gjenbruk. For det første er det bra for miljøet, for det andre er det billeg, og for det tredje får du noko ingen andre har maken til. Produkt som allereie er produsert og forkasta har jo ein minimal kostnad, ja mykje er faktisk gratis. Ein tilsynelatande uvesentleg ting kan få nytt liv om den vert sett inn i ein ny samanheng, og ein kan få væra kreativ innanfor ubegrensa rammer.

Å skape bevisste designere
- Dette er linja for folk som får hovudet fullt av idear når dei går på loftet til bestemor og som har ei klokkeklar tru på at alt ein finn kan få sin renessanse — enten til eige bruk eller som del av ei draumeverksemd i framtida. Den største gevinsten for meg må væra at dei er medvitne forbrukarar i det dei dreg frå Olavskulen og at dei kan påverke andre til å tenkje seg om to gangar.

Hva kan en egentlig lage av gamle nettverkskort?
Året vil deles i bolker etter hvilke materialer de skal arbeide med, og målet er at elevene selv skal kunne få så stor medvirkning og påvirkning på undervisningen som mulig, Den første bolken skal gi ny form av gamle tekstiler. Hva med å lage en indianerkjole av et gammelt sengesett, eller puter og vesker av gamle silkesjerf?

- Ei stund vil me jobbe med tilbehør: smykke, armband, ringar mm. Den siste bolken skal ta for seg hvordan en kan lage kunst av gjenbrukte varer, som innmaten i ulike elektriske produkt, møblar, hushaldsgjenstandar, pyntegjenstandar, plexi, eller rekved.


Elevene kommer til å bli godt opplært i ”home craft” bevegelsen, med kjennskap til symaskin, overlock, SPRETTEKNIV, tang, hammar, flisekutterr, slipestein,varmluftspistol, båndsag, boremaskin, tenger… og mye mer!

Opplevelser på Vestlandet
3 timar måndag, 6 timar tysdag og onsdag skal inspirasjonen og kreativiteten blomstre, og det blir ikkje mye vanlig klasseromsundervisning her nei:

-Det vil væra ein inspirasjonsfase før ein går vidare i fri utfolding. Mi oppgåve vil væra å inspirere, støtte og veilede. Me vil vitje ulike stadar i nærområdet (Bergen, Haugesund og Stavanger) som bruktbutikkar, verkstadar og galleri. Gjesteforelesarar vil også vitje skulen, og eg har tidlegare hatt eit flott samarbeid med modist Kirsti Nordberg Moe som er fantastisk inspirerande dame!

London
Linjen skal på tur til London, og Tante Mimmi har laget en guide til oss. Denne legger vi ut i løpet av uken, så her er det bare å følge med videre.

Inspirasjonsbank
Tante Mimmi blir inspirert av det minste.

- Kanskje noko eg finn på bakken, i fjæra eller i leikeskuffa til ungane. I eit blad, bok eller på ein blogg. Det eg ser treng ikkje være eit redesigna produkt, men eg tenkjer: Dette likte eg! Kan det gjerast i brukte materialar?

Tante Mimmi har laget en super inspirasjonsbank for oss redesign-jenter, som vi også publiserer i et eget innlegg. Gled dere!

Håper dette lille innlegget kan inspirere noen til å velge et fint designår, eller kjenner noen som kan få et hett tips.

Skulle ønske jeg var ung nok til å gå her, men innser vel at ungdomstiden definitivt er forbi. (Fikk meg en midt i ansiktet her i går, da jeg tok en sånn "hva er din mentale alder" test. Hva i ALLE dager er EMO?) Inspirasjon har jeg uansett funnet, tusen millioner takk Tante Mimmi for at du er den du er, og at du har tatt deg tid til å lage dette intervjuet, Londinguiden og inspirasjonsbanken!

17 kommentarer:

Tove sa...

Så utrolig bra!!! "Tar av meg hatten" for tante mimmi for engasjement og kreativitet!!! Må flere begynne å tenke i samme bane

GundaM sa...

Kjempe;)

Og gleder meg til over helga for å se hva hun har kommet på for noe kreativt på kurset...

Takk for flott og inspirerende innlegg!

Rosa sa...

For ein flott måte å engasjere ungdom til gjenbruk!

mali-mo sa...

Heia Tante Mimmi! Hun er flink den jenten! Positiv, kreativ, sterk, engasjert og inspirert. Flink!!!!

Anna Lisa sa...

Hei og takk for koselig kommentar:) Det varmar stort!!

Det er godt å vere heime att, og ha eit velskapt nurk i hendene.
Kosar meg:)

Ønska dokke ein fin sommar vidare:)
Klem

Ann Helen sa...

Så fantastisk bra!! Gleder meg til fortsettelsen. Så utrolig kreativt, og sterkt å ha fått til!

mali-mo sa...

Pinkefruen: eg tror du er helt galen eg!!! Kjenner at eg rødmer over hele ansiktet av så fine ord men velger å ta det som en dånende stor kompliment å bli nevnt i samme setning som Bodil. God helg til deg og de to hine flittige!

Anonym sa...

flott post i dag, og kudos til mimmi for engasjement!

Appropo kretskort. For mange år siden så gjorde jeg noe arbeide i forbindelse med et stort event på NTNU. Alle gjestene fikk utdelt noen ramstygge plastdingster som de skulle ha på seg (som brosjer), disse var opake og blinket når man kom i nærheten av hverandre og mer dilleri. Poenget var at de var grymt stygge.. skikkelig ingernørstygge. Så jeg fisket tak i mannen som hadde laget teknikken, spurte pent og fikk noen ekstra. som jeg åpnet opp og fisket ut kortet og batteriene og festet rett på tøyet.
Hehe, hvem var finest på den festen tror dere :D kretskort er fint!

Aninekanine sa...

Kjempeflott intervju :) Jeg er så stolt og glad for å være venn med Tante mimmi :) Hun er en venn for livet og helt spesielt kreativ og nyskapende, hun ser noe nytt i det meste og gjerne det andre tenker er søppel! Håper linja tar helt av!
God sommer fra Anine

Hem och Lycka sa...

Så mycket inspiration från tante mimmi, så mycket fint.. och smart med återanvändning - det är ju verkligen bra! kram!

Anonym sa...

[url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big7.jpg[/img][/url]

בית מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - שלווה, [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] מרווחים, אינטימיות, [url=http://kfarbair.com/services.html]שקט[/url] . אנחנו מספקים שירותי אירוח מיוחדים גם ישנו במקום שירות חדרים הכולל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מפתיעים אשר מוגשות ישירות לחדרכם.

לפרטים נא גשו לאתר האינטרנט שלנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

Anonym sa...

Greetings! Very useful advice in this particular post!
It is the little changes which will make the largest changes.
Thanks a lot for sharing!

Here is my blog owning a eurohound

Anonym sa...

A person essentially assist to make seriously posts I'd state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this particular submit extraordinary. Excellent process!

Feel free to surf to my blog post - play center kids toys

Anonym sa...

I was recommended this web site by my cousin. I am not
sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my
trouble. You're wonderful! Thanks!

Also visit my web blog ... garbage disposer

Anonym sa...

This post is worth everyone's attention. When can I find out more?

My web site - walmart black friday toys

Anonym sa...

I do not know whether it's just me or if perhaps everyone else encountering issues with your website. It looks like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I've had this
happen previously. Appreciate it

Also visit my web site: garbage disposal maintenance

Anonym sa...

The article has verіfied useful to us. It’s
extremely useful and you аre cеrtainly reаlly еԁucated in this region.

You get рopped my personal facе fоr you
to vаrious thoughts аbout this kind оf topic along wіth intrіquing, notable and reliable contеnt materiаl.


My web-site; Buy Ativan
My website: buy ativan